5 Kasım 2012 Pazartesi

Acemi Fotoğrafçıdan Acemi Fotoğrafçıya

BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZEL ( yoksa hayat mıydı? amaaannn  boş ver paylaşmak güzel :)

Fotoğrafla acemi olarak ilgileniyorum. Elimden geldiğince sizlerle öğrendiğim bir kaç parça bilgiyi paylaşmak istiyorum. Umarım faydalı olurum.
 Elimizdeki makine ne olursa olsun bazı bilgilerle eminim  daha fazla hoşumuza gidecek güzel kareler yakalayabiliriz.

Fotoğrafta kurallar her zaman geçerli midir? Hayır ama temel olarak bu kuralları bilmeliyiz, çünkü bu kurallar; insan algısına göre düzenlenmiş belli bir tecrübeyle sabitlenmiş kurallardır. Ancak kesin değildir. Bazen bu kuralların dışında inanılmaz güzel kareler çıkabilir ortaya.

 Burda paylaşılan bilgilerle her zaman mükemmel fotoğraf çekemeyebiliriz. Bu bizim görme,anlatma, anlatmak istediğimizi yakalayabilme yeteneğimizlede ilgili. Bazen kural dışı fotoğraflar çok daha iyi olabiliyor.
Buradaki bilgiler sadece size rehberlik yapmak için hazırlndı.
 
Çok konuştum hadi başlayalım ;)
İlk olarak fotoğraf çekerken dikkat edilebilecek bir kaç kompozisyon konusundan bahsedeceğim.

  1. Altın Oran  -  1/3 kuralı:
 


 
 Altın Oran ve 1/3  Doğada canlı cansız bir çok varlık bu orana göre yaratılmıştır; insan vücudu, yüz,salyangozlar,çam kozalakları vs. Mısır piramitleri bu orana göre düzenlenmiş hatta rönesans ressamları bile bu oranı kullanmışlardır. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa adlı tablosu vs.
İnsan zihninin algısıda bu oran dahilinde daha seçicidir. Gözümüz bu noktalarda ki objeleri daha iyi seçer.
Bizlerde fotoğraflarını çektiğimiz objeyi bu altın noktalara yerleştirdiğimizde ( yatay yada dikey hiç fark etmez ) daha başarılı; çünkü daha etkileyici fotoğraflar çekmiş oluruz. ( kırmızı noktalı alanlar)
 


Yakın çekim portre fotoğraflarında da gözleri bu altın noktalara denk gelecek şekilde fotoğraflarsak ortaya çok daha iyi fotoğraflar çıkabilir.
 
 
 
Nasıl yapacağız ?
 
 Fotoğraf çekerken  vizörümüzde bu şekilde çizgiler olduğunu hayal edin ve çizgilerin birleşme noktaları (kırmızı noktalar)  objenin olması gereken yerlerdir. Daha doğrusu fotoğraflarımızı daha etkileyici kılar.  Son çıkan profesyonel makinalarda bu çizgiler otomatik olarak çıkabiliyor ama bazı makinalarda yok. Bizde varmış gibi düşünüp oranlamayı kendimiz yapacağız.

Aşağıda çeşitli sitelerden derlemeye çalıştığım görsellerle konu eminim netleşecektir.

 

 @Türkay yılmaz
                 Fotoğrafta çovuk fotoğrafın 3'te 2'lik kısmında va altın noktaya yerleştirilmiş.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Gördüğümüz gibi yatay yada dikey farketmez Objeler fotoğrafta  1/3 oranlamaya sahip ve altın noktalara yerleştirilmiş. Daha göze çarpan kareler oluşmuş.
 
 

Bu fotoğrafta birden fazla obje var ve bunlar altın noktalara yerleştirilmiş.
 


 
             

 Yine fotoğraf çekerken özellikle ufuk çizgisini ortalamamak bu 1/3 oranına göre yerleştirmek çok daha güzel olacaktır.
 
 
 
 
Diyelimki fotoğraf çekerken bu orana yerleştiremedik. Olsun daha sonra fotoğraf işleme programlarıyla bu oranlamayı düzenleyebiliriz.
 
 
Hocam: "Fotoğrafçının acemisi objeyi tam ortaya yerleştirdiği için kendisini hemen belli eder." demişti Sonra da hadi dün çektiğin fotoğrafları inceleyelim dediğinde utancımdan (hepsini ortalamak için büyük uğraşler vermiştim çünkü ) özel fotoğraflarım var dilerseniz bir dahaki derste inceleyelim demiştim :)



Bu fotoğrafı ben çekmiştim. Henüz kursa gitmemiş herhangi bir yerden fotoğrafla ilgili makale okumamıştım. Gördüğünüz gibi ne altın oran var (ufuk çizgisi ortada :) ne de objem altın noktada :) acemi işte :)



Ne kadar iyi anlattım bilemiyorum. Konuyu okuyan arkadaşlar yorum yaparlarsa devam edip etmemem gerektiğine karar veririm. Kaş yapayım derken göz çıkarmayalım.


 
 
 
 
Kaynak:
  http://www.tayfungol.com/fotografcilikta-altin-oran/
 http://www.fotoritim.com/yazi/enver-sengul--fotografta-altin-oran
  http://www.bascek.com/4547/fotografta-altin-oran-ve-13-kurali/
  http://fotografcekim.blogspot.com/2008_05_01_archive.html
  http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Dosya:Alt%C4%B1n_oran.png&filetimestamp=20111221095222
 http://forum.donanimhaber.com/m_56752389/tm.htm
http://forum.fotografturk.com/fotografta-altin-oran-ve-13-kurali-t15450.html
 http://blog.fotografium.com/fotografta-kompozisyon-ve-13-kurali/

1 yorum:

DARK_BLUE dedi ki...

Ritim de önemlidir kadrajda tekrarlar hoş bir hava katar ;) fotoğraf çekmek bence özgürlük, aynı dünyada farklı şeyler görmek.. :)